Flickr Photostream YouTube Instagram Pinterest Our Facebook Page
Home About Get Involved Resources Videos Donate Contact Us

Pomerelle Studios

Pomerelle Studios
Building Location 2408 S. Broadway
Boise, Idaho 83706
South/ Southeast Neighborhood
Ada County
Building Status Public
Year Built
Architectural Style Craftsman
Architect
Type
Material

Have updates for this building? Contact Us!

The building now used by Pomerelle portrait studios was built in 1920, as a private residence. Much of the land it sits on and around appears to have been primarily agricultural, in addition to this a large barn sites just a few feet behind the house leaving one to infer that the building was undoubtedly part of a farm at one point. Even after a drastic remodel in 1978, the building has managed to retain many of its original architectural features, which include elements of a few different styles. The house's front shows elements of the Craftsman style. The entry way is a-symmetrical and includes a combination of rustic materials including brick and stone, something not seen on any other part of the house. The small, covered entryway is also characteristic of the bungalow style. Which was very popular in the west during the early twentieth century. Above the entryway is a steeply pitched gable. The craftsman style is also apparent when walking around to the right side of the home. The roof is also gabled on the side, but at a more rectangular angle. A bay window on the first floor also contrasts with the single square windows in the front. Windows on the second floor are simple and rectangular, matching the others. The side also has a large chimney with a stone base and white painted brick upper. Large fireplaces, like the one inside, and pitched roofs are characteristic of the national style. The building's boxy rectangular shape is also an element of the national style. Although it also has a combination of differently gabled and sloped areas of roof, for the most part, the house's back is simplistic. Here, the lines of the building are very clean, with minimalist white stucco, and plain square windows. The back entrance to the house is a simple door with a screen. The upstairs here has modern vinyl siding but echos the front with double square windows. Extending out further is more vinyl sided building, which was added to the house during the 1978 remodel. Around the corner one can see very clearly the juxtaposition of the old with the new. The second story matches the rest of the house, with the older building materials and smaller plain windows, as well as a very large balcony. The lower level on this side is completely different, with many frame-less plate glass windows, and a French doors leading onto a small patio with a wheel chair ramp. This area clearly shows that the building was remodeled for commercial use.

Building submitted by Kelsey Buerstetta and Anthony Sims

Update Building Info | View More South/ Southeast Buildings

 
Home About Get Involved Resources Videos Donate Contact Us